Nyheder

Her kan du læse de seneste nyheder om næsehorn.

Nu 250.000 kr. til kampen mod krybskytterne

Nu 250.000 kr. til kampen mod krybskytterne

Zoo skruede i marts op for kampen mod krybskytteriet på de vilde næsehorn i Sydafrika. Målet var at indsamle 250.000 kr., og dette mål er nu nået. 

”Vi er glade for den store opbakning til indsamlingen, og der skal lyde en stor tak til alle, der har givet et bidrag til kampagnen,” siger Zoos administrerende direktør Steffen Stræde.

Kampagnen fortsætter året ud, så du kan stadig nå at give dit bidrag. Se hvordan her og læs hvad pengene skal bruges til:

Hunnæsehorn ankommer til Tyskland

Hunnæsehorn ankommer til Tyskland

Hunnæsehornet, der d. 21. april blev sendt til Schwerin Zoo i Tyskland som et led i avlssamarbejdet, er faldet godt til i sine nye omgivelser. En dyrepasser fra Zoo tog med næsehornet og har med succes overdraget sin træningsteknik til de tyske dyrepassere. Hunnæsehornet fik også mødt et af de tyske næsehorn gennem tremmerne i stalden. Se med her:

Pilan søger udfordringer

Pilan søger udfordringer

I øjeblikket kan du være heldig at se næsehornsungen Pilan søge nye udfordringer på Savannen i Zoo. Eksempelvis finder han det spændende at ”gå til” det unge hunnæsehorn, som tålmodigt finder sig i meget fra den grænsesøgende unge, når han både stanger, klatrer og hviler hovedet, hvor det passer ham.

Se de sjove billeder her:

 

Hunnæsehorn flytter til Tyskland

Hunnæsehorn flytter til Tyskland

I morges d. 21. april blev Zoos ene hunnæsehorn, storesøsteren til næsehornsungen, sendt til Schwerin Zoo i Tyskland som et led i det europæiske avlssamarbejde. Trods normalt brunst er hun ikke blevet drægtig i Zoo, og nye omgivelser samt en ny han vil forhåbentlig kunne ændre på dette. Se i videoen her hvordan det lykkedes dyrepasserne at få næsehornet i transportkassen kun ved hjælp af lidt hø og en lille klø-børste:

Sig goddag til Pilan!

Sig goddag til Pilan!

Det knap tre måneder gamle næsehorn, der galoperer rundt på Savannen i Zoo, har fået et navn. Den lille han kommer til at hedde Pilan efter Pilanesberg Nationalpark i Sydafrika, hvor hans mor kommer fra. I modsætning til sin mor, har han fået et afrikansk navn med en særlig betydning, hvilket er i tråd med Zoos nyere navngivningspolitik for dyr. 

Pilan er netop et navn, der har et klart formidlingsmæssigt sigte og skaber konkret afsæt for en formidlingshistorie om emner, som er generelle for næsehornsarten. Navnet lægger altså op til, at Zoo kan fortælle sine gæster om dyret, dets adfærd og situation i naturen.

Første møde med flokken

Første møde med flokken

Forleden var en stor dag for næsehornsflokken i Zoo. Den knap 2 måneder gamle kalv skulle nemlig møde de to andre hunnæsehorn til stor begejstring for Zoos ansatte. Dyrepassere stod klar med gummikugler i tilfælde af, det skulle gå vildt for sig, men hunnerne tog godt og kærligt imod flokkens nyeste medlem.

Se videoen og billederne fra sammenlukningen samt kalvens første tur på den store savanne her:

Det første mudderbad

Det første mudderbad

Nogle dyr hader regn, men næsehornskalven er ikke et af dem. Regn betyder nemlig vandpytter og mudder, og hvide næsehorn elsker et godt mudderbad! I naturen er det ikke sjældent at man finder hvide næsehorn dækket af mudder fra top til tå. Mudderet er med til at køle dyrenes kroppe i den varmeste tid på året og holder derudover parasitter og generende insekter væk.

Se her billederne af næsehornskalven der gør sin mor efter i mudderbadningen. Det kræver dog lidt øvelse at begå sig i det glatte mudder:

Prøvesmagning af halm

Prøvesmagning af halm

Næsehornskalven viser allerede interesse for fast føde, selvom moderens mælk stadig nydes med stor fornøjelse. Næsehornskalve dier typisk hos moderen, indtil de er omkring 18 måneder, men lærer sideløbende at spise græs og halm. De hvide næsehorn er græsædere og bruger størstedelen af dagen i naturen på at spise det korte græs, som let kan nås med den brede og flade snude. I Zoo foretrækker næsehornene dog især det særlige alfalfa-hø (også kaldet lucerne-hø), som importeres helt fra Kentucky i USA.

Se billederne af kalven der nipper til lidt halm i stalden her:

Leg i fuld galop

Leg i fuld galop

Forleden vovede næsehornskalven sig udenfor i anlægget sammen med sin mor for første gang. Grundet det milde vintervejr får kalven lov at komme ud på opdagelse kort tid ad gangen – og det går ikke stille for sig. Næsehornskalven leger og løber frem og tilbage i fuld galop, cirkler om sin mor, kaster med hovedet og ”stanger” hende eller andre ting. Selvom kalven ikke bevæger sig langt fra sin mor, bliver alle afkroge af anlægget undersøgt – dog findes der også tid til små pauser for at forundres over publikum, der kigger på.

Se videoen af kalven der leger udenfor her:

Næsehornsungens fremtid i Zoo

Næsehornsungens fremtid i Zoo

Den knap to uger gamle næsehornskalv er allerede meget nysgerrig og fik forleden sit første kig udenfor i anlægget, men viger endnu ikke langt fra sin mors side for at gå på opdagelse. Når vejret bliver mildere vil han komme udenfor og senere vil han møde de andre hunnæsehorn. Faren vil gå adskilt fra kalven, da hanner i naturen er solitære og ikke tager del i plejen af kalvene. Når kalven bliver uafhængig af sin mor ved 2-3 års alderen vil avlskoordinatoren for det europæiske avlsprogram finde en plads til ham i en anden Zoo, hvor han får lov at yngle.

Se billederne af kalvens første kig udenfor her:

Næsehornsungen er født!

Næsehornsungen er født!

Den længe ventede næsehornsunge kom velskabt til verden i Zoo d. 24. januar. Fødslen forløb uden problemer, og både mor og kalv har det godt. Kort efter fødslen kom den lille han på benene med lidt hjælp fra sin mor og vaklede rundt for at finde fodfæste i det bløde hø. Kalven blev hurtigt mere sikker på benene og begyndte efter få timer at die. Området bag stalden er åbnet og publikum kan gennem ruderne se direkte ind i boksen, hvor kalven går med sin mor. Årskortholdere kan også følge den lille nys første tid live via web cam her på sitet under "live fra stalden". Se også video og billeder fra fødslen her:

Hormontallet falder og falder

Hormontallet falder og falder

Det er vanskeligt at forudsige det præcise fødselstidspunkt for næsehornungen, men dyrlægernes seneste målinger af hormontallet antyder nu, at fødslen er meget nær.

Dyrlægerne har registreret en kraftig ændring i hormontallet i januar måned og fra d. 21. januar til d. 23. januar er progesteronniveauet faldet fra 6,6 ng til bare 3,7 ng. Det forventes at fødslen går i gang når niveauet kommer under 2 ng, og derfor burde der nu ikke gå lang tid.

De typiske tegn næsehornet vil udvise de sidste 48 timer inden fødslen vil være uro, nedgang i appettitten, yverhævelse og en opblødning i bækkenregionen. Husk at du kan følge med i fødslen live via web cam her på sitet under "Live fra stalden", hvis du har årskort.

Næsehornets drægtighed og fosterets udvikling

Næsehornets drægtighed og fosterets udvikling

Drægtighedstiden er 485-515 dage.
Det er vanskeligt at forudsige fødselstidspunktet.
De sidste 48 timer forventes yverhævelse, uro, nedgang i appetitten, og lødning.

Hunner får normalt den første kalv når de er 6,5 – 7 år gamle og er drægtige i 1 år og 4 måneder. Der fødes en enkelt kalv, der kan veje op til 65 kg ved fødslen, og som hurtigt vokser ved at tage 1,25 kg på om dagen. Kalven vil følges med moderen i 2-3 år, hvorefter den vil blive udstødt, når hunnen er drægtig igen. Kalven vil da finde sammen i med andre "udstødte" unger eller vil blive adopteret af et andet hunnæsehorn uden afkom.

Kurmageri og parring

Kurmageri og parring

For at få en næsehornsunge skal der en parring til, men hannæsehornet skal være en dygtig bejler for at vinde hunnæsehornets gunst. Hannerne holder sig opdateret på hunnernes brunsttilstand ved at dufte til deres urin. Når en hun kommer i brunst vil hannen gøre kur ved konstant at cirkle om hende, blokere hendes vej og endda stange hende med hornet, hvis hun forsøger at forlade hans territorie. Hunnen er dog ikke så lette at kue og kan finde på at svare igen med angreb, hvis hannen kommer for tæt på, før hun er klar.

Klik videre hvis du vil se et videoklip af parringen i Zoo sidste år.

Ungen sparker og er snart på vej

Ungen sparker og er snart på vej

Det varer ikke længe før ungen kommer til verden og det drægtige næsehorn viser allerede positive tegn på at tiden snart er inde. Næsehornet er trænet til at kunne stå op ad tremmerne i stalden, så dyrepassere og dyrlæger lettere kan foretage undersøgelser. Ved at tjekke om yveret fyldes med mælk og om hormonniveauet falder via en blodprøve, kan man nemlig anslå fødselstidspunktet med kort tids varsel.

Se her to videoklip af blodprøvetagningen og ungen der sparker i moderens mave.

Rekordhøjt krybskytteri i Sydafrika i 2014

Rekordhøjt krybskytteri i Sydafrika i 2014

2014 har fået rekorden som det år, hvor flest antal næsehorn blev dræbt af krybskytter i Sydafrika. Over 1155 næsehorn er blevet skudt for deres horn, som smugles til det asiatiske marked, hvor de bruges i traditionel medicin og som potensfremmende middel. Det har været et udfordrende år for de organisationer og personer, der arbejder for at beskytte dyrene - dog er der kommet ekstra fokus på problemet og mange nye tiltag er i 2014 blevet sat værk for at bevare bestanden. 

Historisk tidslinje - Forskningen tager fart

Historisk tidslinje - Forskningen tager fart

I 2006 begyndte forskningen i Pilanesberg National Park i Sydafrika for alvor at tage fart og Zoo overtog den løbende monitorering af næsehorn i parken. Desværre har dataindsamlingen fra den spæde begyndelse ikke været systematisk nok til at kunne belyse dynamikken i næsehornsbestanden (bortset fra enkelte individers levnedsforløb).