Fra det største landpattedyr til de fem arter, vi kender i dag

Fra det største landpattedyr til de fem arter, vi kender i dag

For 40 millioner år siden (Eocæn-tiden) udviklede næsehorene sig fra tapirlignende dyr. I Miocæn- og Pilocæn-tiden (for 23- 2,5 millioner år siden) fandets der 30 slægter af næsehorn, og de var vidt udbredt over store dele af verden, man har både fundet rester af dem i Europa, Asien, Nordamerika og Afrika. I dag findes der kun fem overordnede arter af næsehorn.

 

 

Det hvide næsehorn - næsehornet med den brede snude

Det hvide næsehorn - næsehornet med den brede snude

På denne side kan du lære mere om det hvide næsehorn, der både er det største og mest sociale af de fem næsehornsarter.

En social plæneklipper

Hvide hunnæsehorn lever sammen i større grupper med deres kalve, mens de kønsmodne tyre lever alene og kun kommer i kontakt med andre næsehorn, når de skal slås om hunnerne og skal parre sig. Det hvide næsehorn kaldes også for det bredsnuddede næsehorn, et navn den har fået grundet dens brede snude.

 

Det sorte næsehorn - næsehornet med den spidse snude

Det sorte næsehorn - næsehornet med den spidse snude

Her på siden kan du lære mere om det sorte næsehorn, som i virkeligheden slet ikke er sort.

Næsehornet med den spidse snude

Det sorte næsehorn er en af de to næsehornsarter som findes i Afrika. Det sorte næsehorn har fået sit navn, fordi englænderne først navngav den anden art som "det hvide næsehorn", og derfor valgte man at kalde denne art for modstykket til hvid, selvom det i virkeligheden ikke er sort. Det sorte næsehorn ligner det hvide meget, men hvor det hvide næsehorn har en bred snude, er det sorte næsehorns overlæbe mere spids, stikker længere ud end underlæben og er bevægelig.

Pansernæsehorn - næsehornet i rustning

Pansernæsehorn - næsehornet i rustning

På denne side har du mulighed for at blive klogere på det flotte pansernæsehorn, der nærmest ser ud som om, den er iført rustning. 

I panser og plader

Pansernæsehornet kaldes også for det indiske næsehorn, men det findes ikke kun i Inden, men også i Nepal og muligvis Buthan. På engelsk kaldes det for "greater one horn", som er meget passende, da det både er det næsehorn, der har det største horn og er den største næsehornsart i Asien. 

Sumatranæsehornet - det rødhårede næsehorn

Sumatranæsehornet - det rødhårede næsehorn

På denne side kan du lære mere om sumatranæsehornet, der nok er det mest besynderlige af de nulevende næsehorn og desuden også det ældste.

En lille rødhåret fætter

Sumatranæsehornet er nok den art af nulevende patterdyr, der har været længst på kloden. Deres nærmeste slægtning er det nu uddøde uldhårdede næsehorn. Det er også den eneste af de nulevende næsehornsarter, der er tydeligt behåret. De er letgenkendelige på de behårede ører og deres rødbrune skind, som er dækket af lange hår. 

Javanæsehornet - verdens mest truede pattedyr

Javanæsehornet - verdens mest truede pattedyr

På denne side kan du lære mere om javanæsehornet, som er det meste kritisk truede af de fem næsehornsarter. Der er nemlig under 50 nulevende javanæsehorn tilbage i verden, der alle lever i nationalparken Ujung Kulon på øen Java i Indonesien.

Skovens enegænger

Javanæsehornet lever helt solitært og der ses kun flere sammen, hvis der er tale om en hun med kalv. Javanæsehornet har kun ét enkelt horn, som er meget lille, ofte har hunner slet ikke noget horn. Det største horn målt på et javanæsehorn er 25 cm langt og stammer fra en han.